The Science of Neutrons

Asia/Jerusalem
Kibbutz Ein Gedi, M.P. Dead Sea 8698000 Israel
Description

Neutron scattering, the irregular dispersal of free neutrons by matter, is a well-established analytical technique for investigating materials practiced at large scale research facilities such as reactors and spallation neutron sources. It is regularly applied in the fields of crystallography, medicine, materials physics and materials science, physical chemistry, biophysics and more, and is used for both academic and industrial research and development. While Israeli researchers have an excellent reputation for their use of x-ray scattering (a technique highly complementary to neutron scattering) in synchrotron facilities worldwide, the use of neutrons by the Israeli research community is far more limited.     

The main goal of this seminar is to increase the knowledge, visibility and opportunities of neutrons to the Israeli academic community, and promote innovative multidisciplinary research with neutrons, hence the meeting will be open to all Israeli institutions. We focus on encouraging graduate students, postdoctoral and faculty members from diverse communities e.g., magnetism, physics, biology or soft condensed matter to participate. The seminar is an opportunity for younger scientists and students to learn how neutrons can be used to investigate the structure and dynamics of a broad range of materials.

EU flag This event is an initiative of BrightnESS², a European Union project within the European Commission's Horizon 2020 Research and Innovation programme under grant agreement N°823867. Brightness² logo
EU flag This event is an initiative of FILL2030, a European Union project within the European Commission's Horizon 2020 Research and Innovation programme under grant agreement N°731096.

FILL2030 logo

 

Latest programme
Poster | Announcement of the event
    • 12:00 14:30
      Arrival, Check in, Light lunch 2h 30m

      Check-in Hotel, light lunch

    • 14:30 14:45
      Welcome and Introduction 15m
      Speakers: Dganit Danino , Kirstine Vangkilde Berner (Deputy Head of Mission, Embassy of Denmark in Israel)
    • 14:45 16:15
      The Science of Neutrons
      • 14:45
        Neutron scattering at ILL: Grand picture, challenges and recent developments 45m
        Speaker: Mark Robert Johnson (ILL)
      • 15:30
        The European Spallation Source: Status of the Project and Future Science 45m
        Speaker: Andreas Schreyer (European Spallation Source ERIC)
    • 16:15 16:45
      Coffee Break 30m
    • 16:45 18:15
      The Science of Neutrons - Techniques
      • 16:45
        Introduction to neutron scattering. Neutrons sources and neutron instrument optics. 45m
        Speakers: Andrew Jackson , Charles Dewhurst (ILL)
    • 18:30 20:00
      Dinner 1h 30m
    • 20:00 20:30
      Why Deuteration? Making hydrogen visible 30m
      Speaker: Zoë Fisher
    • 20:30 22:00
      Meeting the experts, drinks and discussions 1h 30m
    • 05:00 10:00
      Morning trip to Masada 5h
    • 07:00 10:00
      Breakfast on site 3h
    • 11:00 13:30
      The Science of Neutrons, Techniques
      • 11:00
        Crystallography and Diffraction 50m
        Speaker: Mogens Christensen
      • 11:50
        Small-angle neutron scattering 50m
      • 12:40
        Neutron Reflectometry 50m
        Speaker: Kell Mortensen
    • 13:30 15:00
      Lunch 1h 30m
    • 15:00 16:30
      The Science of Neutrons, Techniques
      • 15:00
        Magnetic Diffraction and polarised neutrons 45m
        Speaker: Andrew Wildes
      • 15:45
        Neutron spectroscopy 45m
        Speaker: Niels Bech Christensen
    • 16:30 17:00
      Coffee Break 30m
    • 17:00 18:30
      Imaging, radiography and tomography
      • 17:00
        Imaging, radiography and tomography 45m
        Speaker: Alessandro Tengattini
      • 17:45
        Residual stress diffraction and strain scanning 45m
        Speaker: Premek Beran
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h
    • 19:30 20:15
      Behind the scenes of a mega-journal: An editor view 45m
      Speaker: Prof. Henrik Rudolph (Applied Surface Science (advances))
    • 20:30 22:00
      Drinks and Poster Session 1h 30m
    • 07:00 08:30
      Breakfast 1h 30m
    • 09:00 10:30
      The Science of Neutrons, Applications
      • 09:00
        Neutrons reflectometry for soft matter and biology 30m
        Speaker: Giovanna Fragneto
      • 09:30
        Neutron Imaging for energy materials 30m
        Speaker: Luise Theil Kuhn
      • 10:00
        Spectroscopy in solid state physics&chemistry 30m
        Speaker: Monica Jimenez-Ruiz (ILL)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 13:00
      The Science of Neutrons, Applications
      • 11:00
        Neutrons for quantum and advanced materials 40m
        Speaker: pascale deen (European Spallation Source)
      • 11:40
        Neutron Instrumentation and techniques for applied materials science 40m
        Speaker: Premek Beran
      • 12:20
        Matter under high pressure: What neutrons can do for you 40m
        Speaker: Stefan Klotz
    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m
    • 14:30 16:00
      The Science of Neutrons, Complementary Techniques
      • 14:30
        Super-resolution microscopy, SAXS and contrast variation SANS of field-directed self-assembly 45m
        Speaker: Peter Schurtenberger
      • 15:15
        Monitoring nucleation and growth in-situ using synchrotron GIXD 45m
        Speaker: Yuval Golan
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 18:30
      An Israeli View on Neutrons
      • 16:30
        SARAF: A unique source of neutrons for science in Israel 40m
        Speaker: Tsviki Hirsh (Soreq NRC)
      • 17:10
        First neutron-based material research experiments at SARAF-I 40m
        Speaker: Inbal Gavish Segev (Soreq NRC)
      • 17:50
        Time-of-flight measurements using fast neutrons at SARAF 40m
        Speaker: Asher Shor (Soreq)
    • 19:30 21:30
      Departure to dinner at Kfar Hanokdim 2h
    • 07:00 08:30
      Breakfast 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Neutrons in Biology: Structure, Interactions, Dynamics in Macromolecules and large Cellular Machines and Complexes 1h 30m
      Speakers: Giuseppe Zaccai , Trevor Forsyth , Uri Raviv
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 13:00
      SANS in the Nano World: Soft matter, Colloids, Interfaces, Bio-inspired Materials 2h
      Speakers: Anna Stradner , Daniel Harries (The Hebrew University) , Prof. Dganit Danino (Technion, Israel) , Thomas Zemb
    • 13:00 14:30
      Lunch 1h 30m
    • 14:30 16:10
      Material Science with Neutrons 1h 40m
      Speakers: Eran Sterer (NRCN) , Guy Makov (Ben-Gurion University) , Nini Pryds
    • 16:10 16:40
      Coffee break 30m
    • 16:40 18:00
      Novel Materials and Methods 1h 20m
      Speakers: Asaf Pesach , Daniel Potashnikov (Technion/IAEC) , Michael Paul , OLEG RIVIN
    • 18:00 19:00
      Closing remarks, Departure 1h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×